Entry Title: " Cubo House"
Company:
,
Category: Professional, Residential
Designer(s): PHOOEY Architects Project Team: Emma Young (Design & Project Architect), Peter Ho (Design Architect), Adam Gordon (Project Architect), Jessie Cook, Robert Chittleborough, Helen Duong, Anne-Claire Deville Builder: Conterno Group Structural Engineer: Perrett Simpson Stantin PHOOEY enjoyed collaborating with Simon Ellis Landscape Architects, (to create the Rear Garden) whose projects range in type & scale & focus on freely integrating landscape into the city fabric.


Entry Description:

A sustainable home which celebrates its history via restored existing & upcycled elements. Dysfunctional rear portions were replaced, a new habitable basement was added & the significant Heritage portions were re-programmed/ restored.
The project applies the surrealist technique of Cubomania to catalogue, re-use & re-invent the demolished building materials. This involved placing a grid over photographs of the old rear facades which were to be demolished. The cut squares were strategically re-arranged to produce openings suitably located to enable the new functional layout. The Cubomania technique became the guiding design principle for the whole project & enabled embodied energy to be minimised by balancing the quantity of demolished materials against those brought in to replace them.
Many existing features were salvaged for adaptation & re-use prior to demolition. The rear facade presents a bricolage of recycled brickwork, strategically embellished with salvaged slate sheets. Old security screens were assembled to form a dual purpose external sun-shading & privacy screen over the new rear window. The rear addition (visible from the rear laneway) uses old materials so as not to disguise their original purpose & therefore provides a public display of innovative upcycling.
The non-compliant yet beautiful existing stair was salvaged & upcycled to create a feature chandelier. It is suspended over the new stair & adjacent to the new recycled window wall. The new stair, lightwell & chandelier, at the heart of the house, together deliver light, air, volume & delight into the previously dark centre & provide the new basement with natural light & air.
The house also employs many less obvious sustainable techniques including: Passive solar & shading techniques; Active solar equipment & panels; Improved thermal envelope; Increased light & air infusion; Capture & reuse of roofwater; Strategically wired low energy fittings; & Extensive use of recycled & resilient materials.

About the Company:

Awards:

* Coming Soon...